Verhoog motivatie door hogere doelen.

We leven in het weekend van 4 en 5 mei. Even een moment van bezinning.
Graag neem ik je mee in mijn gedachten over wat mensen beweegt taken te vervullen die men in eerste instantie liever niet doet. Wat is de drijfveer en hoe spreek je die aan?

Mijn opa heeft de tweede wereldoorlog niet overleefd. Hij was verkenner aan het Russische front en liet mijn oma met twee kinderen achter. Hij was niet de enige die sneuvelde. Met hem gingen onvoorstelbaar velen met open ogen de oorlog in met de kennis dat ze niet meer terug zouden komen. 
Maar waarom doe je zoiets? Ja, natuurlijk was er een zekere dwang en werd desertie hard gestraft. Maar er was meer dan dat. Er was een groter belang. De toekomst voor zijn vrouw en kinderen stond op het spel. De toekomst van zijn land en volk. Net zo dachten de mensen uit het verzet daarover die bovendien niet onder dwang streden. Gelukkig is het nu bijna 80 jaar later en mogen we op 5 mei vieren dat we hier in Nederland genieten van een vrij bestaan.

Hoger doel

Een hoger doel drijft je tot dingen die je niet voor mogelijk houdt. Het zorgt ervoor dat je oorlogen kunt winnen, maar het motiveert ook om klussen te klaren die je liever niet zou doen. Wanneer je iemand dus een hoger doel geeft, zal deze veel meer gemotiveerd zijn dan iemand die geen doel heeft. 

Missie in het DNA

Net zo is het op het werk. Wil je het maximale uit je team halen, zorg er dan voor dat de mensen weten waar ze het voor doen. Laat de missie in het DNA van de zaak terugkomen. Daar staat iedereen achter en zijn we bereid flink wat stappen harder voor te lopen. Natuurlijk zijn primaire arbeidsvoorwaarden ook een motiverende factor, maar denk je dat de soldaten voor een dubbel loon met bonus wel graag ten strijde zouden zijn getrokken?

Turbostand

Het is fijn wanneer je een gemeenschappelijk doel hebt. Maar je zet de motivatie pas in turbostand wanneer je daarbovenop de persoonlijke drijfveren van iemand weet aan te spreken. Stel dat je weet dat iemand heel graag mensen ontzorgt, dan zou dit een fantastische personal assistant zijn. Een minder gelukkige keuze zou zijn wanneer je deze persoon alleen facturen laat invoeren. 
De sleutel tot succes is dus het combineren van het gemeenschappelijke en persoonlijke doelen.

Hoe kom je achter persoonlijke drijfveren?

Je komt achter iemands persoonlijke drijfveren door in een gesprek te achterhalen wat iemand in zijn leven graag aan de wereld wil toevoegen en waar je hem voor wakker mag maken. Weet jij wat je zelf aan de wereld wilt toevoegen? Die vraag had ik graag aan mijn opa gesteld. In ieder geval ben ik hem en iedereen die zich inzet voor een vrije wereld ontzettend dankbaar. Als antwoord op zijn wedervraag zou ik antwoorden dat ikzelf heel graag mensen vooruit help die even vast zitten of willen groeien. Dat maakt mij blij en daar mag je me voor wakker maken. 

Deel dit artikel:
nl_NLNederlands