Deel je passie en je vermenigvuldigt haar

Door mijn passies te combineren is Genua Management Academie ontstaan. Zeilen en mensen helpen om effectiever en prettiger te kunnen (samen)werken, dat is waar ik blij van word. Maar hoe werkt dat nou, passie? 

Passie werkt aanstekelijk

Wat ik heb gemerkt bij bijvoorbeeld mensen die voor het eerst zeilen, is dat passie ontstaat door iets te doen, iets mee te maken, maar ook doordat je aangestoken wordt door een ander. Stel: je gaat voor het eerst naar dansles en je hebt een leraar die heel chagrijnig is. Ik durf er wel iets onder te verwedden dat je thuiskomt met de gedachte: dat is niks voor mij. Maar heb je een docent die enthousiasme uitstraalt, dan ben je geneigd dat over te nemen. Mensen zijn spiegeldieren; we spiegelen graag. Als je iemand tegenover je hebt die heel blij is, is het moeilijk chagrijnig en ongeïnteresseerd te blijven.

Dansen met juf Eva

Vanmorgen heb ik onze dochter naar peuterdans gebracht. Haar eerste lessen vond ze niet zo leuk. Ze bleef maar aan het been van de juf hangen en van dansen kwam op die manier weinig terecht. We hebben toen gekozen voor een andere lesdag, en nu heeft ze les van juf Eva. Wat precies het verschil maakt, weten we niet, maar als we alleen al ‘juf Eva’ zeggen, begint ze te juichen. Hangen aan een been? Daar weet ze niets meer van. Dansen wil ze! Zo’n klein brein is natuurlijk nog hartstikke helder en onbevooroordeeld, maar uiteindelijk werkt het ook zo bij volwassenen.

Zorg dat je mensen hun passie leven én werken

Neem deze gedachte mee het bedrijfsleven in en zorg ervoor dat je mensen dát doen waar ze blij van worden. Op het moment dat je vanuit je passie werkt, ben je er in de regel ook goed in of in ieder geval bereid erin te investeren om er goed in te worden. Zo had ik bij een eerdere werkgever een collega die gek was op zijn werk. Elektronica en techniek was zijn passie en hij verscheen als eerste op werk en ging als laatste naar huis. Je mocht hem zelfs in de vakantie bellen als er een probleem was. Dat deden we natuurlijk niet, maar het mocht wel. Dat was echt iemand die met passie zijn werk deed. Zorg dat je mensen aanneemt die hun werk leuk vinden en écht voor die job willen gaan. Dat is – binnen grenzen uiteraard – belangrijker dan opleiding.

Vertrouw op je gevoel

‘Maar hoe kom ik aan die mensen?’ Dat is wat ik vaak hoor als weerwoord van ondernemers waar ik mee werk. Vertrouw gewoon op je gevoel. Zelf zocht ik ooit een verkoopondersteunende gastdame of -heer. Met de dame die het geworden is, ging het sollicitatiegesprek vooral over hoe graag ze deze job wilde. Als ik mijn keuze had gebaseerd op alleen haar cv, had ik haar misschien nooit aangenomen in die functie. Maar haar enthousiasme voor de baan overtuigde me. Natuurlijk is dat geen garantie dat je de allerbeste hebt, maar wat is de allerbeste? Dat weet je pas als je het uitprobeert.

Passie samenbrengen op een zeilboot

Zo werkt het ook met Genua Management Academie. Onze passies – voor zeilen en voor het werken met mensen – komen daarin samen. Onze instructeurs zijn stuk voor stuk mensen met ‘het vuur’ in zich; die het enthousiasme voor zeilen over kunnen brengen en tegelijk uitgebreide managementervaring hebben. Zij weten precies hoe ze een team moeten laten groeien. Wil je liever chagrijnig en ongeïnteresseerd blijven? Ik daag je uit!

Nieuwsgierig?

Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact op via ons contactformulier of bel ons op 085 – 303 6829.

Deel dit artikel:
nl_NLNederlands