Kom nuttig de komkommertijd door

We horen het weer overal om ons heen: het is komkommertijd. Op televisie val je van de ene herhaling in de andere, in de journalistiek valt ook niet veel te beleven en dikke kans dat veel van jouw klanten op vakantie zijn. Erg? Volgens mij niet. Gebruik die komkommertijd om even gas terug te nemen, je situatie te overzien, je zegeningen te tellen en – als dat nodig is – je koers bij te stellen.

Creëer je eigen denkruimte

Dankzij Netflix maken we onze kijkbuis-uren wel en volgens het NRC is komkommertijd een uitvinding van journalisten die ’s middags vroeg op het strand willen liggen. Dat is allemaal mooi, maar daar komen die klanten niet mee terug. Je kunt natuurlijk zelf ook op vakantie gaan, maar ik zie om me heen dat veel bedrijven liever openblijven. Maak van de nood een deugd en gebruik deze tijd om jezelf te herpakken. De boog kan eenvoudigweg niet altijd gespannen staan. Door de boog iets te ontspannen, bereik je uiteindelijk meer. Je creëert daarmee denkruimte; ruimte die je nodig hebt om positieve invallen te krijgen die weer bij kunnen dragen aan je onderneming.

Focus op het goede

Benut deze periode ook om terug te blikken op wat je hebt bereikt, welke resultaten je hebt behaalt en met wie je fijn hebt samengewerkt. Die positieve insteek is belangrijk. Als je blijft focussen op die paar beren die je op je weg bent tegengekomen, zal je ook met zo’n mindset verdergaan. Focus op het goede dat je bent tegengekomen en je zult ook met die ogen naar de toekomst kijken.

Rust creëert beweging

De grote leiders van onze wereld zorgen ook voor een dergelijk rustmoment. Zo las ik laatst ‘Think like a manager, don’t act like one’, een boekje met 75 korte verhalen van één pagina die inzichten geven in het managen van situaties. Behalve o.a. Johan Cruijff en Casanova wordt ook Barack Obama als inspiratiebron gebruikt. Naast een prachtige foto van Obama met een denkbeeldige golfclub in handen, wordt het belang van rust benoemd. Waarom zou je rust nemen terwijl je het heel druk hebt? Juist om denkruimte te creëren. In rust kom je tot de beste ideeën. Soms moet je stilstaan om weer verder te kunnen. Kijk ook maar naar de topsport; zonder rust geen topprestaties.

Bepaal je koers

Doordat je meer denkruimte hebt, kun je helderder je toekomstige koers gaan uitzetten. Je bent even uit de waan van de dag gestapt en kunt weer naar de grote lijnen kijken: Wat willen we ook alweer bereiken met z’n allen? We gaan langzaamaan richting september. Dan is de zomerchaos voorbij, je team is weer compleet en de klanten weer terug. Tijd om met je nieuwe plannen aan de slag te gaan.

Nieuwsgierig?

Zet de komkommertijd nuttig in en gebruik de denkruimte die je zo krijgt. Voor je het weet is het weer september. Laten nu toevallig september en oktober ook de maanden zijn met de beste wind om te zeilen. Misschien een mooi moment om samen met je team tijdens een managementtraining op het water aan de slag te gaan met je nieuwe plannen. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact op via ons contactformulier of bel ons op 085 – 303 6829.

Deel dit artikel:
nl_NLNederlands