Drie pijlers voor fun op het werk

Wat zorgt er nou voor dat je graag naar je werk gaat? Los van het feit dat je – hopelijk – doet wat je leuk vindt om te doen. In mijn beleving zijn er drie pijlers die zorgen voor plezier in je werk, ongeacht je functie of het niveau in de organisatie. Die pijlers zijn waardering, autonomie en toegevoegde waarde.

 

Waardering

Iedereen wil graag waardering voor wat hij of zij doet. Dat kan natuurlijk in de vorm van salaris, maar dat is zeker niet het allerbelangrijkst. Het is veel belangrijker dat de mensen waarvoor je het doet je af en toe een – denkbeeldig – schouderklopje geven en je laten weten dat ze blij zijn met wat je doet. Als dat ontbreekt, verdwijnt je motivatie als sneeuw voor de zon.

Autonomie

Je kunt misschien niet iedereen in alle functies helemaal loslaten, maar een mens moet wel autonoom kunnen zijn in hoe hij of zij iets doet. Dat kun je heel breed trekken. Iemand in een managementfunctie wil graag zijn eigen lijnen uit kunnen zetten. Wellicht is iemand van hoger hand het niet helemaal eens met die lijnen, maar dan kun je gaan voor de compromis. In ieder geval heb je belangrijke input kunnen geven. Hetzelfde geldt als je koekjesbakker bent. Stel: je wil een nootje op je koekje om het helemaal af te maken. Je doet dat met links, want je bent nu eenmaal linkshandig. Dan komt er iemand die je vertelt dat je het met rechts moet doen, omdat het proces dat zo beschrijft. Dan ben je al snel klaar met koekjesbakken.

Toegevoegde waarde

We willen allemaal het gevoel hebben iets van waarde toe te voegen. Het is vreselijk als je iets moet doen waarvan je zelf denkt: Waar doe ik dit eigenlijk voor? Wat is de zin hiervan? Ook als blijkt dat iets waar jij je best voor hebt gedaan, rechtstreeks in de prullenbak belandt, zakt de moed je in de schoenen. Het heeft geen enkele zin wat ik doe, is dan de gedachte waar je je mee naar werk sleept.

Aan den lijve ondervonden

Ik heb zelf bij een eerdere werkgever aan den lijve ondervonden wat het is om geen lol meer in je werk te hebben. In die functie had ik afdelingen onder me die een dealernetwerk ondersteunden. Elk contact van onze afdelingen met een dealer werd beoordeeld: zeer goed, goed, gemiddeld, slecht of zeer slecht. Mijn target was om het percentage van beoordelingen met ‘zeer goed’ en ‘goed’ binnen zes maanden van 60% op te trekken naar 92%. Drie maanden later stond dat percentage op 92. In plaats van een compliment, kreeg ik de opmerking: ‘Oh, is dat zo gemakkelijk? Maak er maar 94% van. Ga ervoor.’ Aan het eind van de rit moest het percentage naar 98%, wat gewoon niet haalbaar is omdat je niet overal invloed op hebt. Ik werd op het matje geroepen: daar ging mijn waardering. Ik moest met een actieplan komen: daar ging mijn autonomie. En het gevoel van toegevoegde waarde was al verdwenen toen ik zag dat we op cijfers gingen sturen in plaats van op feiten. Ik was alle drie mijn pijlers kwijt, en ik kan je vertellen: daar ga je je bijzonder rot van voelen.

Met de drie pijlers in de zeilboot

En nu, met Genua Management Academie, voel ik me als een vis in het water. Het is fijn om autonoom te zijn, om zelf te bepalen waar je heen vaart, of om op zijn minst zelf te bepalen wanneer je overstag gaat om te komen waar je moet zijn. En ook ik – niets menselijks is mij vreemd – vind het prettig als iemand zijn waardering laat blijken. Zo had ik laatst de CEO van een groot bedrijf op de zeilboot. Als je zo iemand eye openers mee kunt geven, als iemand zegt: bedankt, daar kan ik iets mee, dat is waar ik het voor doe. En het is heerlijk om elke dag mijn waarde toe te voegen. Ik geef mensen nuttige inzichten en ook nog eens een fijne dag op het water. Die drie zaken maken dat ik aan het eind van de dag naar huis ga met het gevoel: yes, dit wil ik elke dag doen, hier kom ik m’n bed voor uit! Zo zie je maar: of je nou koekjes bakt, zeilt of het land bestuurt, waardering, autonomie en een gevoel van toegevoegde waarde zijn de pijlers die maken dat we met plezier naar ons werk gaan. Elke dag weer.

Nieuwsgierig?

Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Hoe je in jouw team de spirit er weer in kunt krijgen? Neem contact op via ons contactformulier of bel ons op 085 – 303 6829.

Deel dit artikel:
nl_NLNederlands